Same same but different

http://www.youtube.com/watch?v=hXIkUgG3h6c

Samedi à Paris






Cours de Français

Hej!

Jag har nu varit pa tva franska lektioner. Borjade igar och ar ratt nojd med kursen. Vi ar bara fem st i klassen sa det gar inte att gomma sig utan man maste prata, och det ar inte tillatet att prata engelska. Tyvarr finns det en italiensk tjej i klassen som tar valdigt mycket plats och hon ar den av oss som ar duktigast vilket leder till att det oftast ar hon som pratar, forklarar osv. Dessutom ar hon valdigt duktig pa att avbryta vilket jag har svart for men verkar vara nodvandigt om jag ska fa tillfalle att prata.

Sa, jag ska hora om jag kan fa pengar tillbaka for en vecka och i sa fall sluta pa fredag och sedan byta skola och paborja en annan redan pa mandag. Har namligen hort om en annan som skall vara mycket bra. Problemet med den nuvarande, forutom italienskan, ar att man inte repeterar ord eller meningar utan bara blaser forbi. Jag missar en hel del och eftersom man inte, verkligen INTE, far lov att prata nagot annat sprak an franska och jag inte kan fraga vissa saker da sa missar jag en hel del som jag kanner ar vasentligt for att jag ska kunna prata battre. Funkar bra att det endast ar franska som talas, men det kraver ocksa annu mer repetition. Hade man haft betydligt langre tid att lara sa hade det inte varit lika mycket av ett problem.

Positivit ar dock att jag ar battre an jag trott- jag kan inte prata sammanhangande alls, och ar langt darifran- men jag ar i alla fall inte lika vardelos som jag trodde. =) Ar dessutom bestamd att lara mig nu sa nu ar det franska som galler med folk i butiker och med grom (sa gatt det gar iaf).

Ovrigt: Det star folk brevid metron pa morgonen och delar ut tidningen metro och andra saker, idag fick man en gratis dricka med tidningen. Sweet =) Det ar +5 grader har vilket ar harligt. Igar lyckades jag genomfora mitt forsta telefonsamtal sen jag slutade roka. Det kanns som jag kommer klara det den har gangen. Jag saknar inte alls sjalva rokandet, daremot det sociala som medfoljer; roka tillsammans med klassen pa rasterna...men man kan ju faktiskt folja med ut anda :) och alla totalt oharliga men anda skona vanor som kom med det- jaga ner alla pa telefon ;), ga ut sent om kvallarna, inte ha nagon annan ursakt att skjuta upp saker "ska bara roka och prata i tel forst en timme".

Annars... ftf inte skrivit klart mitt CV. Om inte innan helgen sa definitivt i helgen! Grom aker namligen till mpl...ar medbjuden och far biljett om jag sa vill ha, men jag vill ej. Trakmans jag vet men 1. jag behover skriva CV och soka jobb. 2. vi pratar om 4 foraldrar, 4 syskon och tre mor/farforaldrar som jag ska umgas med, varav endast en pratar engelska. Hade sakert gatt jatte bra...but i don't feel like it anyhow. :) Fann forresten en mask i soppan jag lagat igar.. mysigt. Mar fortfarande illa nar jag tanker pa det :s.

Undrar ibland varfor man envisas med att komma tillbaka till denna stad (observera ordet stad och inte land - valdigt stora skillnader pa mentaliteten och annat om man jamfor paris med resten) for vad ar det egentligen som ar sa himla trevligt? Det ar lika gratt som hemma, maten ma innehalla mindre fett men de har socker i allt, inga saser, inga super nyttiga matvaror (som hemma dar det ar sa trendigt med fron och allt vad det heter (saker jag alskar)- finns knappt att hitta och nar man gor det kostar det skjortan), att man blir lurad ar betydligt vanligare an hemma (tex vid kop av lagenhet), lgh har inte samma standard som hemma vilket ma ha sin charm till viss del men inte pa alla plan (som i groms lgh dar det av nagon anledning ar sa pass fuktigt att det rinner fran fonster och dorrar bara man rakar ta ett djupare andetag an vanligt, vilket givetvis haller pa att forstora vaggar och tapeter...yumm), folk ser betydligt risigare och mindre trevliga ut an hemma, folk ar irriterade, otrevliga, ohjalpsamma och --> 100 % ologiska. Par exemple, det finns en butik som heter Darty som saljer multimedia och vitvaror..;aven harfonar och liknande. Jag gick dit for att kopa en harfon och det gar till sa har:
1. du maste haffa personal som tillhor harfonsavdelningen (och det betyder inte att de som tillhor den avdelningen befinner sig pa den avdelningen, vilket man hade kunnat tro).
2. du berattar for personen vad du vill kopa och de gar sedan till en dator for att kolla om det du vill ha finns pa lager och om det gor det far du en lapp med varans artikelnummer.
3. Du tar artikelnumret, beger dig till kassan och betalar.
4. Du tar sen ditt kvitto och gar vidare till en annan avdelning dar du staller dig i ko for att sedan lamna over ditt kvitto till en tredje personal som sen kontrollerar kvittot och sedan ber en fjarde personal ga och hamta varan till dig. Voilà! ..........retardation..........

Nagonting som dock ar valdigt mycket mer logiskt har an hemma ar att man delar upp toalett och dusch i olika rum. Pratade om detta idag pa lektionen och om man tanker en familj som har ett badrum sa ar det ju betydligt smartare och def mer tidseffektivt att ha toaletten for sig och resten for sig, vilket man har i frankrike. Daremot tycker jag att det ultimata hade varit att ha en toalett PLUS vask tillsammans for sig och ett badrum med dusch/badkar + vask for sig. Har har de dock oftast toaletten helt enskild och resten tillsammans, som hos grom vilket jag kan tycka ar irriterande ibland da man alltid maste besoka tva rum nar man gar pa toaletten. Men som sagt, valdigt effektivt pa alla andra satt da man aldrig behover vanta pa varanda- jag kan sminka och han duscha eller vara pa toaletten samtidigt. Très clever ;)

Hemma? Hur ar vadret? Annat nytt?

..fragan om jag ska ata godis och titta klart pa de big bang theory avsnitten jag har kvar eller om jag ska skriva pa mitt CV. Vad tror ni? ;) Nagon gang under dagen ska jag iaf bege mig till St Michel och kopa franska larobocker. Det behovs inte bocker alls till kursen men jag vill ha bocker som kan hjalpa mig lara mig det jag saknar som inte lars under kursen.
Eventuellt ska jag ocksa jogga till groms jobb och mota honom dar nar han slutar for att sedan ta metron hem tillsammans (och han ska sen laga crepes till moi! Lovely!). planen var densamma igar (jogga till hans jobb och mota honom)...men jag somnade med en chipspase i handen ist haha Far se hur det blir idag!!

Kram à vous!

ps. rattelse: "konst att ata brunch" ar ju helt fel. Givetvis ar det buffe jag menar, vilket inte maste ha nagot med brunch att gora.

Dags igen!

And I'm back! Kan inte lova att detta kommer bli något långvarigt, inte heller att jag kommer uppdatera ofta, men jag lovar i alla fall att jag ska försöka!

Första inlägget blir en summering av första Paris helgen 2010 i bilder. Med finns också "konst" från göteborg och en zouk-dansande Grom i Köpenhamn, iklädd min kjol. Wunderbar!

Söndagen började med en delicieux brunch i närheten av l'opera. Att äta brunch är tydligen en konst. De första 20min var underbara- man satte sig, fick dricka serverat, var förväntasfull på maten, hungrig och allmänt nöjd med tillvaron.
Efter första tallriken var allt fortfarande bra men ångesten för mättheten började komma krypande...man har ju inte ens hunnit smaka på hälften av sakerna på bordet. Man ignorerar mätthetskänslan, njuter och går och tar en tallrik till. Efter denna tallriken är man mätt, egentligen, och inser att man inte kan ta en tredje gång innan man går över till desserten, som är ett måste. Man försöker äta långsamt, prata mellan maten, luta sig tillbaka och ta det lugnt. Det går inte. Vi sitter båda nu och klagar över hur mätta vi är och hur synd det är, vi MÅSTE ju äta dessert, och som ni kan se nedan så har dessert delen ett helt eget bord. =)

Vi har bestämt att, så länge jag är här, göra söndag till brunch-dag. Vi måste bara öva på hur man ska äta och i vilket tempo, för hur trevligt det än var så var resten av dagen förstörd för några som helst rörelser.


   

Efter brunchen behövde vi låta kropparna jäsa och vad är då bättre än 2tim40min långa Avatar 

Väl hemma, iförd i min morgonrock och morgonskor hölls, till min totala lycka, en privat rock konsert...
  

Det var alles från denna helgen men här följer några merveilleux:a bilder

Zouk-dansande Grom i Köpenhamn


Utställning på liseberg under julmarknaden... Toppen kan tas av och den kan användas som karaff. Vem vill inte servera sina föräldrar eller nyfunna vänner vin i denna??!
  

A+








Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0